Alege să fii ECO!

Fiecare alegere contează. Să fii ECO nu e un moft sau un clișeu de marketing, ci o necesitate. În contextul în care trăim într-o lume din ce în ce mai poluată, să fii ECO înseamnă să alegi grija față de tine, de cei din jurul tău, de natură, și să dai o șansă generațiilor viitoare la o planetă curată.

Să fii ECO înseamnă să alegi varianta ECO cât mai des posibil. Iar varianta ECO înseamnă varianta cea mai prietenoasă cu natura care, deloc întâmplător, este și varianta cea mai sănătoasă pentru om. Protejând natura prin alegerile pe care le faci în fiecare zi, protejezi nu doar prezentul și sănătatea familiei tale, ci și viitorul generațiilor următoare care în prezent sunt amenințate de criza climatică și dezastrul pe care nepăsarea ultimilor 2-3 generații au manifestat-o, cu sau fără voie, direct sau indirect, față de mediul înconjurător.

Să fii ECO înseamnă să-ți pese de tot ceea ce te înconjoară și să ții cont de impactul pe care produsele și serviciile pe care alegi să le cumperi îl au asupra mediului înconjurător. Câteva principii de bază ar trebui să vină la îndemâna oricărei persoane căreia îi pasă și care vrea să fie cât mai ECO:

Redu consumul și evită risipa. Alege minimalismul!

Tot ceea ce omul produce și folosește are un anumit impact asupra mediului înconjurător. Cu cât ne limităm consumul și cumpărăturile la strictul necesar și cu cât ceea ce folosim este obținut prin metode mai prietenoase cu mediul, cu atât impactul negativ asupra naturii va fi mai redus. Alege produse și servicii ECO cât de mult poți. Gătește acasă cât e nevoie, făcând o planificare săptămânală a meniului, astfel încât atât să nu arunci niciodată mâncare. Este unul dintre cele mai mari păcate pe care omul modern le face. Studiile au demonstrat că între 33% și 50% din toate alimentele produse la nivel global nu sunt niciodată consumate, în timp ce 800 de milioane de oameni merg la culcare flămânzi în fiecare noapte. Impactul negativ al risipei alimentare asupra mediului înconjurător este devastator. Excesul de bunuri de larg consum neesențiale, opulența, consumul exagerat, sunt obiceiuri dăunătoarea mediului pentru că promovează poluarea și risipă de resurse. Decența, cumpătarea, limitarea consumului, sunt pași importanți către minimalism.

Refolosește și donează

Nu arunca, nici măcar nu te grăbi să reciclezi lucrurile pe care nu le mai folosești în scopul pentru care le-ai cumpărat inițial. Refolozește-le în alt scop sau donează-le celor cărora le-ar putea fi necesare. De exemplu hainele vechi, donează-le sau folosește-le în alt scop. Industria modei este în prezent responsabilă pentru mai multe emisii anuale de carbon decât toate zborurile internaționale și transportul maritim combinate. Dacă industria modei își menține cursul, se așteaptă o creștere de 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu.

Compostează și reciclează

Nu arunca resturile vegetale din bucătărie, frunzele, crengile rezultate din îngrijirea pomilor, iarba tunsă. Construiește o ladă de compost din materiale naturale (fără plastic) și transformă-le cu ajutorul râmelor și al microroganismelor în cel mai sănătos îngrășământ natural. Iar ceea ce nu se poate refolosi, dona sau composta, sortează-le separat pe categorii, inclusiv uleiul alimentar uzat, și caută să faci tot ce ține de tine ca acestea să ajungă să fie reciclate. Probabil că foarte puține lucruri îți vor da bătăi de cap cu reciclarea dacă principiile enumerate mai sus sunt adoptate în stilul tău de viață, cu rigurozitate.

Alege local, natural, fără plastic și fără substanțe nedorite

Produsele locale sunt întotdeauna mai proaspete și mai prietenoase cu natura. Cu cât parcursul unui produs este mai scurt, de la producător până la consumatorul final, cu atât acesta este mai prietenos cu natura și mai benefic economiei naționale totodată. Alegând produsele naturale, fără ambalaje din plastic, cât mai mult posibil produse vrac, alegi să îți protejezi sănătatea și natura în egală măsură. Plasticul este un material ce nu se poate recicla la nesfârșit, nu este obținut din surse regenerabile și, în orice context, este dăunător mediului înconjurător. O lucrare de la Societatea Zoologică din Londra (ZSL) și Universitatea Bangor spune că poluarea cu plastic și schimbările climatice nu sunt separate. Se arată că cele două probleme sunt de fapt strâns legate între ele, înrăutățindu-se reciproc. Fabricarea de articole din plastic contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce vremea extremă, cum ar fi inundațiile și taifunurile asociate cu o planetă încălzită, vor dispersa și vor agrava poluarea cu plastic în mare. Cercetătorii subliniază că speciile și ecosistemele marine, cum ar fi recifele de corali, sunt afectate de două ori de la ambele probleme.

Alege să fii ECO

Alege metodele de transport prietenoase cu natura cât mai des posibil

Mergi pe jos și cu bicicleta ori de câte ori este posibil, în loc să folosești mijloacele de transport motorizate. Transportul motorizat reprezintă la nivel global între 15% și 20% din emisiile anuale. Pentru distanțe scurte, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă este alegerea evidentă pentru emisii de carbon scăzute sau fără emisii. Transportul public, cum ar fi tramvaiele, autobuzele, metrourile și troleibuzele sunt aproape întotdeauna mai bune decât șofatul în scop personal, deoarece cu cât mai mulți oameni călătoresc într-un vehicul, cu atât amprenta de carbon a fiecărei persoane este mai mică.

Încearcă să faci cât mai puțin deranj pentru natură

Acesta este principiul suprem, care stă la baza tuturor celorlalte principii pentru protejarea mediului înconjurător. Ca să fii ECO cu adevărat, ține cont întotdeauna de deranjul pe care alegerile tale îl fac în natură. Cu cât deranjul e mai mic pentru natură, cu atât mai ECO este alegerea ta.

TPL_BACKTOTOP