ADN-ul de la peste 1.000 de specii de insecte găsit în pliculețe de ceai
Biologii germani au demonstrat că urmele a sute de specii de insecte care au intrat cândva în contact cu planta pot fi găsite într-un singur plic de ceai. Cercetatorul principal al studiului, profesorul Henrik Krehenwinkel, de la Universitatea Trier din vestul statului german Renania-Palatinat, a declarat: „Am examinat ceaiurile disponibile în magazine și am găsit ADN de la 400 de tipuri diferite de insecte într-un singur plic de ceai." Biogeograful și echipa sa au folosit nouă metodă pe care au conceput-o pentru a studia pliculețele de ceai, căutând urme de ADN de insecte.

Insectele nu fac parte din bucătăria tradițională a popoarelor din Europa. Cu toate acestea, locuitorii le consumă involuntar și constant, inclusiv împreună cu cea mai populară băutură caldă. Biologii germani au analizat ADN-ul din mediul înconjurător (eDNA) de unde sunt obținute pliculețe obișnuite de ceai, reușind să identifice genele a mii de specii de insecte, iar în fiecare pungă individuală – sute. Oamenii de știință scriu despre acest lucru într-un articol publicat în noul număr al revistei Biology Letters.

eDNA, care poate fi izolat dintr-o varietate de obiecte din mediul înconjurător, servește ca un instrument eficient pentru monitorizarea ecosistemelor locale. Poate fi recoltat și din aer pentru a afla componența speciilor de insecte locale, pentru a determina prezența anumitor rozătoare într-o vizuină sau chiar oamenii dintr-o cameră.

Pentru ca ADN-ul unei insecte să rămână pe o frunză, uneori este suficient ca acea  insectă să o roadă. ADN-ul este distrus rapid de lumina ultravioletă de la soare și se spală ușor cu apă, dar frunzele de ceai zdrobite îl pot reține mult timp, până în momentul în care ADN-ul insectelor ajunge în ceașca noastră de ceai. Oamenii de știință s-au convins de acest lucru descoperind că, pe lângă 100-150 de miligrame de ceai, într-o pungă cumpărată de la un magazin din apropiere, se află fragmente de ADN provenit de la de sute (până la 400) de specii de insecte. În întregul set de probe au fost identificate urme a mii de specii.

Însuși Henrik Krehenwinkel recunoaște că preferă cafeaua în locul ceaiului. Boabele de cafea fiind prăjite, orice ADN se descompune. Cu toate acestea, sarcina autorilor studiului nu a fost să demonstreze „contaminarea” ceaiului. Ei sunt încrezători că o abordare similară ne va permite să analizăm mostre de plante care sunt conservate în ierburile vechi și să aflăm prin eDNA ce insecte le-au populat atunci. Aceeași muncă se poate face și pentru plantele moderne din câmp. Aceste „dovezi” vor ajuta la aflarea compoziției comunităților asociate cu diferite plante și ecosisteme și la urmărirea modificărilor acestora în timp.

 

TPL_BACKTOTOP