Un fenimen rar, dar foarte mediatizat și controversat este cel al unei siluete care este fotografiată pe vârful muntelui, în nori. Silueta omenească este înconjurată de o aură colorată, ceea ce alimentează și mai tare poveștile pline de imaginație din jurul său.

Un astfel de fenomen a fost fotografiat și de Valentin Zamora, un profesionist în domeniu. Zona în care a fost fotografiat fenomenul rar este chiar pe vârful denumit „Vânătoarea lui Buteanu”, la altitudinea de 2507 m, din Munţii Făgăraş. Același fotograf a surprins și acum doi ani un „cer înstelat”, în plină zi, la Bâlea Lac, urmărind condițiile științifice propice pentru apariția unui astfel de fenomen.

Fenomentul la care ne referim este cunoscut ca „Spectru montan”, „Umbra din nori” sau ,,Spectrul din Brocken”, fiindcă a mai putut fi observat destul de des și pe Vârful Brocken, din Munţii Harz, din Germania.

Fotograful Valentin Zamora a explicat că nu este nimic paranormal legat de această apariție misterioasă, care pare a fi o siluetă divină. Iată ce a explicat profesionistul pentru ziariștii de la Libertatea.ro: 

„Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate şi deasupra unui plafon de nori sau ceaţă şi umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit spectru. Am întrebat un salvamontist cu experiență, care a bătut muntii în lung și lat, şi nu a mai vazut aşa ceva, deci apare rar. ”

Tocmai datorită faptului că este un fenomen rar întâlnit și surprins cu ajutorul camerelor foto, oamenii i-au atribuit calități paranormale. În realitate, procesul care duce la obținerea unor astfel de imagini este cât se poate de natural și de științific.

Despre munții Făgăraș, fotograful spune:,,Muntii Făgăraș și mediul natural, în general, îți oferă mereu experiențe placute. Nu am studiat fenomene paranormale, dar sunt convins că munţii noștri au o încărcătură energetica pozitiva”, a declarat Valentin Zamora. 

fenomen creasta muntilor fagaras

 

TPL_BACKTOTOP