Tăiate și aruncate la marginea drumului, două ramuri de salcie au primit o nouă viață în grădina noastră
Ramurile rămase în urma toaletării sălciilor pot deveni noi arbori. Acestea sunt pline de viață mai multe luni după ce au fost tăiate. Experimentul pe care l-am făcut începând cu toamna trecută ne-a confirmat acest lucru. Butășirea (plasarea unei ramuri semilignificate în borcane cu apă, ca să prindă rădăcini) este un procedeu de înmulțire care se poate aplica multor tipuri de plante, dar în cazul de față am dorit să experimentăm la cât timp după tăiere ramurile ce au fost aruncate încă mai pot deveni noi arbori.

Ramurile de salcie din imagini au fost abandonate la margine unui drum în luna noiembrie a anului trecut. Din păcate acestea au fost aruncate printre tot felul de deșeuri, inclusiv cele două ghivece din plastic pe care le vedeți în imagini fuseseră aruncate acolo cu tot cu doi brăduți uscați în ele. Am strâns cât am putut să luăm cu noi pe biciclete (avem acest "prost obicei" să adunăm câte un sac de PET-uri, doze, sticle etc. după iresponsabili, atunci când ieșim la plimbare cu bicicletele la periferia localităților) și am decis să păstrăm cele două ghivece. Altfel, evităm și refuzăm utilizarea plasticului în viața de zi cu zi, iar motive avem cu miile. În cazul ghivecelor din plastic, refuzul de a le cumpăra e la îndemâna oricui. De exemplu luăm o cutie din carton cu noi dacă avem în plan să achiziționăm noi plante (doar de la mici comercianți din piață sau producătorii locali) și scoatem plantele pe care le așezăm în acea cutie,  lăsând ghivecele celui care ni le vinde ca să le refolosească (dacă e producător) sau să le dea înapoi producătorului (dacă e un mic comerciant din piață).

Revenind la subiect, cele două ramuri de salcie au stat întinse pe sol, undeva într-un colț retras al grădinii, pe tot parcursul iernii. Undeva în luna aprilie am observat că încep să apară frunze mici pe latura expusă la lumină pe una dintre ramuri. Am luat-o de acolo, am așezat-o în ghiveciul negru recuperat dintre gunoaie peste un strat de circa 5 cm de pământ de grădină pus în partea de jos și apoi am umplut întreg ghiveciul cu pământ. Am legat de gard ramura cu sfoară de iută și am urmărit ca pământul din ghiveci să rămână tot timpul umed. Aproximativ o lună mai târziu am repetat procesul cu cea de-a doua ramură de salcie căreia i-au dat primele frunzulițe puțin mai târziu. Mai departe lăsăm imaginile să explice cât o mie de cuvinte.

Două ramuri de salcie au primit o nouă viață în grădina noastră 0

Două ramuri de salcie au primit o nouă viață în grădina noastră 1

Două ramuri de salcie au primit o nouă viață în grădina noastră 2

Două ramuri de salcie au primit o nouă viață în grădina noastră 3

 

TPL_BACKTOTOP