Nu e ceea ce pare, sunt plante vivipare!
Ceea ce se vede în această imagine nu este o întâmplare obișnuită, dar este un proces natural care poate avea loc. Așa că dacă vedeți acest lucru, nu vă alarmați! Poate fi destul de ciudat atunci când tăiați o roșie și vedeți niște chestii mici, verzi sau albe, printre semințe. 

La prima vedere, mulți oameni presupun că aceștia sunt viermi. Cu toate acestea, de obicei, la o inspecție mai atentă, aceste formațiuni stringente și ondulate se vor dovedi de fapt a fi semințe care încolțesc în interiorul unei roșii. Această germinare prematură a semințelor este cunoscută sub numele de vivipară, care înseamnă „naștere vie” în latină. La plante, vivipara are loc atunci când semințele sau embrionii încep să se dezvolte înainte de a se desprinde de părinte.

Când roșiile devin prea coapte sau un alt factor de mediu face ca semințele de roșii să iasă din starea de repaus mai devreme, interiorul unui fruct de roșii devine o "seră" perfectă, caldă și umedă, pentru germinarea semințelor. Dacă nu sunt verificați, mugurii de roșii apăruți prin vivipară pot străpunge în cele din urmă pielea roșiei și încep să se formeze noi plante chiar pe blatul din bucătărie.

Conform definiției din DEX
VIVIPÁR, -Ă adj. (Despre animale) Care naște pui vii. ♦ (Despre unele plante) Ale căror organe de înmulțire sunt înlocuite prin muguri care se pot detașa de planta-mamă, dând naștere la plante noi. [< fr. vivipare, cf. lat. viviparus < vivus – viu, parere – a naște].

Nu e ceea ce pare sunt plante vivipare 1

 

TPL_BACKTOTOP