Căpșunii mutați în jgheaburi metalice prinse de gard au dat rod bogat
"Căpșunii din jgheaburile de pe gard merg atât de bine! Am ținut aceste plante câțiva ani într-un pat înălțat, fiind de mai multe soiuri, inclusiv soiuri care rodesc tot anul. Le-am scos pe toate devreme în această primăvară și am construit acest sistem de jardiniere suspendate pe gard, făcute din jgheaburi (n.r. metalice din tablă zincată) și am încrucișat degetele. S-au descurcat atât de bine! Aceasta este a treia recoltă a noastră în 3 săptămâni, aproximativ 4 căni pentru fiecare recoltă. Ne bucurăm că Dylan, Anna și cu mine am abordat acest proiect!" scrie Shila Wachtel din Washington, SUA, într-o postare pe Facebook, după ce a avut curajul să experimenteze transplantarea acestor căpșuni care s-a dovedit a fi un real succes.

"Nu există greșeli în grădinărit, doar experimente” a spus Janet Kilburn Phillips, o gradinareasă celebră din UK.

Căpșunii mutați în jgheaburi metalice prinse de gard au dat rod bogat 2
Căpșunii mutați în jgheaburi metalice prinse de gard au dat rod bogat 3
Căpșunii mutați în jgheaburi metalice prinse de gard au dat rod bogat 4

Căpșunii mutați în jgheaburi metalice prinse de gard au dat rod bogat 5

Câteva aspecte care merită menționate și reținute cu privire la cultivarea căpșunilor în jardiniere suspendate

1. Materialul ghiveciului este foarte important. Fără plastic!

Alegerea jgheaburilor din tablă zincată este în mod categoric o alegere mai bună decât a celor din plastic, din toate punctele de vedere, întrucât tabla zincată este mai rezistentă, nu este toxică și spre deosebire de plastic este mai prietenoasă cu mediul înconjurător pentru că se poate recicla la nesfârșit și nu poluează cu microplastic. La polul opus, PVC-ul (Policlorura de vinil), din care sunt de obicei fabricate burlanele și jgheaburile, conține aditivi chimici periculoși, inclusiv ftalați, plumb, cadmiu și/sau organostani, care pot fi toxici pentru sănătate. Acești aditivi toxici se pot scurge sau se evaporă în aer, prezentând pericole pentru sănătatea oamenilor. La începutul acestui an, Comisia Europeană a publicat un raport amplu cu privire la impactul PVC-ului asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor, prezentând o serie de alternative și măsuri prin care se intenționează restrângerea utilizării sau chiar interzicerea acestui material sintetic.

2. Drenajul trebuie să fie bun, umiditatea excesivă afectează căpșunii

Câteva găuri în jgheaburile din tablă, date în locurile potrivite, rezolva problema drenajului.

3. Substratul trebuie să fie unul prielnic culturilor de căpșuni în ghivece

Cu un drenaj bun și un PH între 6 și 6,8, substratul potrivit pentru cultivarea căpșunilor în ghiveci poate fi obținut din pământ de frunze, turbă, perlit și nisip.

4. Poziționarea ghivecelor suspendate pentru căpșuni

Căpșunii se dezvoltă bine, înfloresc și produc căpșune bine dacă beneficiază de minim 6-8 ore pe zi. Evident, soiul este de asemenea un factor. Dacă doriți să rodească tot timpul anului, atunci alegeți soiul potrivit.

5. Plantarea corectă a stolonilor de căpșuni în jardinierele din tablă zincată

Întâi adăugați câțiva centimetri de substrat, plasați stolonii de căpșuni  la o distanță de 20-30 cm unul față de celălalt și acoperiți cu substrat până la primele frunze.

6. Udați corect căpșunii cultivați în jardinierele suspendate

Udarea trebuie să fie moderată și să se aplice doar atunci când substratul de la suprafață s-a uscat.

7. Folosiți mulci natural din paie

Mulciul natural din paie, pus peste substrat, va ajuta la menținerea optimă a umidității, va proteja fructele de la a se murdări cu pământ și va aduce un aport de nutrienți substratului din jardiniere pe măsură ce se va descompune.

8. Eliminați sau păstrați stolonii în funcție de obiective

Dacă doriți un rod mai bogat de căpșune și nu vă interesează înmulțirea plantelor, atunci tăiați stolonii (plantele noi formate) începând de la baza tijei ce o leagă de planta mamă. Când se încheie perioada de rodire, eliminați frunzele bătrâne prin tăierea de la baza plantei ca să permiteți luminii să ajungă în mijlocul plantei și să stimulați formarea de noi frunze. După o perioadă de circa 2 - 4 ani e posibil ca plantele cultivate în ghivece să nu mai rodească sau să aibă rod foarte slab. Atunci e momentul să păstrați stolonii și să înlocuiți plantele vechi cu aceștia.

Stolon, stoloni - Tulpină sau ramură târâtoare care, în contact cu pământul, formează rădăcini la noduri și dă naștere unei plante noi. (sursa DEX)

Pentru fertilizarea naturală a căpșunilor cultivați în jardiniere sau în ghivece se recomandă maceratul de urzică și drojdia.

 

TPL_BACKTOTOP