Grădinarul fantastic alege grebla clasică și refuză grebla din plastic
Alegerea cu grijă a materialelor din care uneltele pentru grădinărit sunt fabricate fac o mare diferență. Există în mai toate magazinele de profil acele greble din plastic, care imită unele tipuri de greble metalice, dar nu sunt deloc ceea ce par a fi. Dezavantajele greblelor din plastic sunt atât de multe, că pur și simplu nici nu merită observate în magazine. Plasticul a invadat viața oamenilor, a devenit o prezență obișnuită aproape peste tot și asta poluează grav planeta. Cu cât îl vei accepta mai mult în viața de zi cu zi, cu atât mai dramatice vor fi efectele secundare pentru mediul înconjurător. Toate materialele plastice sunt fabricate din polimeri, care sunt lanțuri lungi de atomi de carbon sau hidrogen ce provin din petrol sau gaze naturale. Acestea nu sunt resurse regenerabile, ceea ce înseamnă că plasticul nu este un material sustenabil. Reciclarea ar putea fi răspunsul multora, dar plasticul este greu de reciclat și nu se poate recicla la nesfârșit precum sticla, metalul și aluminiul. Asta înseamnă că tot plasticul produs ajunge să fie aruncat pe undeva la un moment dat (unde va polua mii de ani cu microplastic și tot felul de substanțe nocive) sau să fie ars, eliberând substanțe poluante și cancerigene (dioxină) în atmosferă.

Așadar, singurul lucru cu adevărat benefic pentru natură pe care îl putem face cu plasticul este să-l refuzăm și să-l înlocuim cu materiale naturale, obținute din surse regenerabile. Iar atunci când vine vorba de grădinărit, totul poate fi natural. Lemn, sfoară naturală (cânepă, iută, sisal) ceramică și ocazional, dacă trebuie, metal. Soluții ecologice făcute acasă din plante pentru controlul dăunătorilor și pentru fertilizareMulci întotdeauna 100% natural și produs local.

Acest material neprietenos cu mediul continuă să fie introdus din ce în ce mai mult în producția bunurilor de larg consum și asta se întâmplă cu acceptul nostru, al consumatorilor finali, pentru că nu-l refuzăm îndeajuns. Prognozele indică cifre sumbre în privința poluării cu plastic, un raport arată că până în anul 2050 vom avea mai mult plastic decât pești în apele marine. Cu ocazia interzicerii anumitor obiecte de unică folosință din plastic începând de la 3 iulie 2021, Comisia Europeană scria pe site-ul său oficial "Mai mult de 80% din deșeurile marine sunt materiale plastice. Plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Reziduurile din plastic se găsesc în corpul speciilor marine – cum ar fi broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările –, dar și în organismele peștilor și crustaceelor și, prin urmare, în lanțul alimentar uman." 

Grebla clasică aleasă în locul celor din plastic este doar un exemplu pe care îl dăm acum, dar toate uneltele de grădinărit pot fi fără plastic. Nu cu mult timp în urmă greblele sau alte unelte din plastic nici măcar nu existau. Faptul că acum există, având în vedere impactul negativ pe care plasticul îl are asupra mediului și al generațiilor următoare, nu înseamnă că au evoluat sau că sunt "moderne", ci doar că unele companii aleg acest material ieftin ca să câștige mai mult sau că de la producător la consumatorii finali, toți ignoră poluarea cu plastic.

Greblă din plastic și frunzele adunate băgate în saci din plastic, oribil!

Greblă din plastic și saci din plastic cu frunze oribil


Ignoranța și stilul de viață "modern" nociv pentru natură

Iată în imaginea de mai sus un exemplu care demonstrează ignoranța și stilul de viață "modern" nociv pentru natură mai mult decât toate cuvintele scrise anterior. În primul rând alegerea greblei din plastic, implicit alegerea poluării cu plastic, și în al doilea rând frunzele care ar trebui lăsate acolo unde cad sau, dacă acest lucru nu e posibil, puse în lada de compost amenajată în zona unde sunt strânse, în niciun caz nu trebuie strânse în saci din plastic (iar poluare cu plastic) și transportate la gropile de gunoi unde contribuie la creșterea cantitățiii de levigat și a emisiilor de gaze cu efect de seră (metan) la care mai adăugăm și noxele rezultate din transport. E non-sens! Resturile vegetale au un rost, se numește COMPOST!

Dezavantajele greblelor din plastic sunt multiple

  • Greblele din plastic, chiar dacă ar putea fi mai ieftine, nu rezistă în timp. Sub acțiunea intemperiilor (frig, ploaie, vânt, raze UV etc.) și a forțelor mecanice exercitate cu fiecare utilizare, greblele din plastic se uzează foarte ușor. Pe termen lung costă mai mult decât cele metalice. Este doar chestiune de timp (de regulă nu durează prea mult de la achiziționare până la aruncare) până când aceste greblele din plastic devin un deșeu toxic pentru mediul înconjurător, poluând cu microplastic și substanțe nedorite apa, aerul, solul, ajungând într-un final în lanțul alimentar și în organismul uman.
  • Chiar dacă nu se observă imediat, de fiecare dată când sunt utilizate, greblele din plastic se tocesc și eliberează astfel microplastic și nanoplastic în mediul înconjurător, prima dată acolo unde sunt folosite (asemenea se întâmplă și cu măturile din plastic).
  • Materialele plastice sunt fabricate cu petrol, gaze naturale și cărbune, contribuind la poluarea aerului cu gaze cu efect de seră și implicit la încălzirea globală. Acestea nu sunt resurse regenerabile, ceea ce înseamnă că plasticul nu este un material sustenabil.
Greblă metalică ușoară


Grebla metalică (zincată) pe care unele greble din plastic o imită, ambele sunt ușoare, dar diferența dintre ele este ca dintre nepoluant și poluant pentru mii de ani. Alege metalul!

Din toate aceste considerente, plasticul trebuie redus și evitat cât mai mult posibil. În cazul uneltelor de grădinărit, este posibil, se poate (chiar mai bine) fără plastic. Alegerile noastre fac diferența!

Greblă clasica din lemn

Grebla clasică din lemn, este ușoară și produsă cu material regenerabil și biodegradabil

La polul opus, lemnul poate fi obținut exclusiv din surse regenerabile, sustenabile și prietenoase cu natura. Metalul este un material ce nu-și pierde proprietățile (ca plasticul) și poate fi reciclat din nou și din nou, la nesfârșit. Și, într-un final, dacă nu mai este reciclat natura are nevoie de el. Coroziunea metalelor este un fenomen natural. Fierul este utilizat în atât de multe domenii, dată fiind prezența sa în natură. Este al doilea cel mai răspândit metal, după aluminiu.

Greblă clasica cu coadă de lemn și capăt din fier

Greblă clasică cu coadă de lemn și capăt din fier, durabilă, poate fi folosită de mai multe generații


Plasticul în agricultură și la grădinăritul de acasă trebuie evitat, evitat și iar evitat

Iată câteva informații care vor lămuri rapid pe oricine se întreabă "de ce?", concluziile studiilor indicate mai jos ar trebui să convingă orice persoană căriei îi pasă: 1. Microplasticele (acele bucăți foarte mici pe care plasticul le eliberează treptat prin degradare) cu dimensiunea de 1 µm pot pătrunde în rădăcinile morcovului și se pot acumula în stratul intercelular;
2. Microplasticele mai mari pot intra în rădăcini (1219,7 nm) și frunze (607,2 nm) în prezența As;
3. Arsenicul face ca mai mult PS (polistiren) să pătrundă în țesutul morcovului și duce la riscuri mai mari pentru sănătate.
Sursa ScienceDirect: https://bit.ly/3ws50CM
4. Studiul științific intitulat "Absorbția și acumularea de nano/microplastice în plante: o revizuire critică", publicat de către o instituție guvernamentală din SUA, care a demonstrat faptul că odată ce plasticul se acumulează în sol, din punct de vedere tehnic este foarte dificil de reciclat sau îndepărtat de pe amplasament din cauza dimensiunilor sale mici (0,01–0,03 mm). Filmele reziduale din teren s-ar putea descompune încet în microplastic (MP) și nanoplastic (NP) cu o combinație de radiații ultraviolete și posesiuni fizico-chimice și biologice, rezultând contaminarea cu MP și NP în sol. Microplasticele și nanaoplasticele conțin substanțe nocive, inclusiv pesticide, difenil eteri polibromurați (PBDE), substanțe chimice perturbatoare endocrine (EDC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), ftalați și bisfenol-A care sunt transportate în sistemele solului și infiltrate în subsol ]n funcție de temperatură, radiațiile ultraviolete, pH-ul solului, conținutul de oxigen și conținutul de materie organică dizolvată.
Sursa: National Center for Biotechnology Information (SUA), studiul pe larg aici: https://bit.ly/3FKR5vT

Într-o lume înecată în deșeuri din plastic, haideți să redescoperim ghivecele de lut produse local! Acestea pot fi folosite din nou și din nou, zeci de ani, fără poluare cu plastic și fără toxicități.


ghivece din lut produse local
Fiecare alegere personală chiar contează. Alege să fii eco!

 

TPL_BACKTOTOP