Emanuel Popa, fondatorul Pronat, a folosit vasta sa experiență în anteprenoriat pentru a crea o afacere apreciată, cu produse bio pe care le importă sau le produce în fabrica de lângă Timișoara, în localitatea Sânandrei, Timiș.

Principiul după care s-a ghidat: ,,Doar ceea ce este mai bun este suficient de bun ca să devină un produs Pronat!” se simte în tot portofoliul de produse al companiei. Pe cât este de vast pe atât este de atent ales, astfel încât consumatorii fideli să poată avea garanția unor standarde foarte înalte de calitate, indiferent ce aleg să cumpere din cele peste 400 de produse proprii și miile de produse importate.

Dintre toate produsele Pronat, apa D’ORA se remarcă prin unicitate. Numită de localnici ”apa tinereții fără bătrânețe”, ea curge din Munții Rodnei (din localitatea Maieru, jud. Bistrița Năsăud) este alcalină și plină cu particule de aur și argint în formă coloidală. În interviul de mai jos, Emanuel Popa ne povestește despre această minunăție, dar și despre filosofia din spatele succesului Pronat.

Alege-ECO: Sunteți anteprenor de mulți ani, dar nu ați activat mereu în domeniul produselor bio. Ce a determinat reprofilarea dumneavoastră și apariția brandului Pronat?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Practic nu este o reprofilare, ci o extindere într-un domeniu nou. Afacerea cu ferestre (n.n. www.mondo-style.ro și www.mondo-plast.ro) au ajuns la maturitate și au devenit între timp afaceri așezate, prospere. Însă nevoia de produse de calitate pentru consum a fost precum un resort care m-a împins la acțiune. În general, dacă nu îmi place ceva, prefer să îmi creez mediul dorit decât să mă plâng.

Așa a luat naștere Pronat, de la o pâine cumpărată cu mulți ani în urmă, la Auchan: era prezentată ca ”pâine neagră”, în schimb era pâine albă cu coloranți: coloranții nu au fost bine omogenizați - sau să spunem mai degrabă, chiar și falsificarea era făcută de mântuială! - motiv pentru care feliile de pâine erau marmorate precum un chec ... atunci am experimentat într-un mod propriu vorba populară ”a umbla cu cioara vopsită” ... La scurt timp am înființat o firmă – ”Pronat, produse naturale” - .... și acesta a fost începutul.

Alege-ECO: Ce ne puteți povesti despre echipa și munca din spatele Pronat, în prezent compania cu cel mai bogat portofoliu de produse importate direct de la producători străini, pe care îi reprezintă cu succes în România? Care este secretul performanței?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Din păcate nu am reușit, precum alții, să își crească rapid afacerea la nivel de maximă profitabilitate. În cazul firmelor în care sunt acționar, succesul a venit treptat, odată cu trecerea anilor, și ca urmare a unei munci susținute de un colectiv dedicat. Nu este altfel nici la Pronat. Pasiunea pentru produse de calitate m-a împins natural spre o căutare, toți furnizorii actuali - peste 65, în nomenclator - au fost înainte vizitați și am încheiat, cu majoritatea, parteneriate de reprezentare exclusivă.

Ceea ce ne păstrează în continuare tonusul este căutarea calității, ca mod de viață. Asta se reflectă în toate, ne ”afectează” la modul pozitiv viața personală, viața de firmă, norma pe care trebuie să o atingă fiecare angajat al firmei ... tot ce nu se ridică la stadiul de excelență, nu rezistă și necesită schimbare.

pronat produse bio

Alege-ECO: Cât de dificil este să fii nu doar importator ci și un mare producător de alimente, cu peste 400 de produse proprii? Cât de stricte sunt standardele pe care trebuie să le respectați în activitatea de producție?


Emanuel Popa – Pronat.ro: Importând atât de multe produse, am constatat că unele le putem ambala noi înșine. Am reușit progresiv să creștem la peste 400 de repere, produsele pe care le putem procesa sau ambala în unitatea proprie, adăugând aici valoare, și nu plătind forța de muncă, mai scumpă, de afară. Avem o listă întreagă de produse, identice ca și conținut cu alte branduri străine, dar mult mai accesibile la preț.

Cu timpul, ponderea produselor proprii marca ”Pronat” a devenit dominantă în totalul cifrei de afaceri și acest lucru reflectă angajamentul de a crea plus-valoare în țară, în condițiile în care aproape totul se importă, și aproape nimic nu se procesează intern. Noi am reușit să schimbăm balanța, ponderea produselor ambalate sau procesate de noi depășește valoric ponderea produselor procesate înafară.

Alege-ECO: Un produs din vastul portofoliul Pronat iese puternic în evidență: apa D'ORA, prezentată că fiind probabil cea mai pură apă din lume. Microbiologic pură, alcalină, bogată în aur și argint coloidal, oligominerale și oxigen, este remarcabilă prin calitatea și proprietățile sale. Cum a fost acest produs primit pe piață și unde poate fi găsit?

Emanuel Popa – Pronat.ro: În 2021 am încheiat un contract de distribuție exclusivă a acestei ape care izvorăște din Munții Rodnei. În 2022 am achiziționat o parte din acțiunile firmei MEBO RODNA SRL - firma care deține izvorul și îmbuteliază apa - , devenind în același timp și administratorul acestei firmei. Acest fapt ușurează implementarea unui mod unitar de dezvoltare, porind de la îmbuteliere pînă la desfacere, inclusiv la desfacerea pe piețe externe, pe care o țintim, de asemenea.

Banner Apa Dora Sticla noua

Sticla clasică de 750 ml în care era disponibilă apa D ORA, a fost suplinită cu alți recipienți de sticlă, de 330 ml, 1000 ml precum și în alte variante. Da, este o apă minunată, și chiar dacă sună bombastic, cu toată modestia trebuie să afirmăm ceea ce este adevărat: este o apă unică printre apele de izvor, nu doar din țară, ci din lume.

Mai există, după știința noastră, doar 2 ape care se apropie - dar nu egalează - conținutul natural de coloizi de aur și argint pe care o conține această apă. Despre beneficiile coloizilor de aur și argint se poate citi foarte multe lucruri pe internet, de aceea nu e cazul să detaliem aici. Dar și alte valori ale apei o ridică pe podium: o alcalinitate naturală de peste 8,12 (pH), un conținut extrem de mic de sodiu, de nitriți și nitrați, un conținut echilibrat de săruri și minerale, un reziduu sec mai mic de 200 mg/L, ceea ce o califică perfect pentru consumul zilnic. De altfel tot mai multă lume ne scrie despre efectele benefice asupra sănătății și a stării de bine pe care o experimentează consumând apa D ORA. Acum lucrăm la o prezentare nouă a acestei ape, un site nou: www.d-ora.ro 

beneficii apa aur coloidal si argint

Alege-ECO: Câtă importanță acordați protecției mediului în activitatea dumneavoastră de producție și cum se concretizează acest lucru?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Nu toți lucrăm în agricultură, deci nu toți poluăm direct apele și solurile cu îngrășăminte chimice, etc ... dar toți putem face alegeri ”curate”, optând pentru produsele bio, despre care avem certitudinea că sunt produse într-o agricultură ecologică, verificată după un standard european, și controlată pe tot lanțul - de la sămânță, la produs finit - , astfel încât un produs cu sigla bio pe el oferă garanția unui produs curat. Cred că fiecare dintre noi putem să creștem răspunderea față de mediu, cumpărând produse bio, în detrimentul celor convenționale.

Dar această alegere are efect benefic nu doar față de mediul înconjurător ci în egală măsoară, și poate chiar mai mult, față de noi înșine, pentru ficatul nostru, care în prezent are mult de lucru cu detoxifierea produselor de sinteză pe care le ingerăm odată cu mâncarea. Se știe că un ficat sănătos nu permite nici unui cancer să apară. Ori, uitați-vă în jur, observați explozia numărului de cazuri a acestui flagel – cancerul - care lovește omenirea, și faceți singuri legătura cu consumul de produse chimice, din alimentele noastre.

Din păcate, se face destul de puțin pentru conștientizarea acestui aspect. Salutăm inițiativa legislativă prin care produsele bio au o cotă de TVA de numai 5%, pentru a face mai accesibile produsele bio pentru populație. Orice articol pe această temă este un bine făcut oamenilor, pentru că îi ajută să înțeleagă că ”bio” nu este (doar) despre produse mai scumpe, ci are în vedere, în primul rând, alte aspecte, mai importante.

De altfel, cred că cei care consumă produse ieftine, convenționale, și nu îi interesează chimicalele pe care acestea le conțin, plătesc în final un preț mai mare decât cei care fac alegeri sănătoase, ca mod de viață.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, alegerea noastră de a comercializa și procesa produse preponderent certificate bio, este modul concret în care înțelegem să protejăm mediul.

gama de produse bio pronat

Alege-ECO: Se poate activa în domeniul produselor bio fără convingeri personale în ceea ce privește un stil de viață sănătos?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Nu cred! Factorul economic este dominant în societatea noastră contemporană; oamenii se interesează cu febrilitate, ca în reclama cu acel psihopat: ”cât costă, cât costă?” - și cumpără după acest criteriu. Este nevoie însă de informare corectă, până la punctul în care omul conștientizează că nu după criteriu ”preț” ar trebui să facă alegerile, ci după criteriul ”calitate”, înțelegând prin calitate, în cazul produselor alimentare, ”produse curate„, certificate că provin dintr-o agricultură ecologică.

Dacă oamenii ar fi conștienți de răul pe care chimicalele li-l fac cu fiecare îmbucătură, nu ar mai cumpăra produsele acelea, și indirect acei comercianți ar căuta să producă altfel acele produse. Dar oamenii cad în capcana prețului, și nu se exercită nici o presiune pe sectorul de producție. Preponderent oamenii caută preț, nu calitate, ...și primesc ceea ce caută!

Alege-ECO: Cât de mult folosiți în viața personală produse bio? Puteți menționa trei exemple de la Pronat care nu lipsesc din gospodăria dumneavoastră?


Emanuel Popa – Pronat.ro: Nu facem o religie din consumul de produse bio, dar de câte ori avem posibilitatea să alegem între un produs bio și unul convențional, nu ezităm să alegem produsul bio. De aceea, veți înțelege că nu avem în gospodărie decât produse bio, și cele convenționale le avem doar pentru că (încă) nu avem variante bio.

Alege-ECO: Cât de utilă este experiența de consumator în luarea deciziilor din activitatea profesională?

Emanuel Popa – Pronat.ro: La început toate alegerile de produse erau filtrate prin conțiința subiectivă. Ulterior am primit sugestii de diversificare sau sugestii pentru produse cerute de clienții noștri, la care noi nu ne-am gândit. Cred că e corect și bine ca la luarea decizilor să combini convingerile proprii cu cele venite din partea clienților, nu în sensul unei ”diluări” a direcției, ci în sensul unei complementarități, a unei întregiri pentru direcția aleasă.

Alege-ECO: Pronat deține magazinul propriu Scufița-Roșie.ro, din ce considerente a apărut acesta?


Emanuel Popa – Pronat.ro: Mi-a plăcut ideea de a denumi magazinul nostru ”Scufița Roșie” .... să rescriem povestea în termeni contemporani: în poveste, coșul Scufiței conținea vin și bucate care urmau să o ”întrămeze pe bunica, care era tare slăbită” - prin analogie, coșul de azi al Scufiței, conține de asemenea produse care ajută la restabilirea sănătății și la prevenție.

magazin scufita rosie produse bio pronat emanuel popa

Alege-ECO: Unde mai pot fi găsite cu ușurință produsele Pronat?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Avem nenumărați parteneri comerciali și nenumărate alte site-uri care preiau la vânzare produsele noastre. Însă nici unul nu are în totalitate toate cele 3000 de repere ale noastre, ci doar ceea ce au considerat ei că au nevoie. Pentru a vedea întreaga gamă, adresa www.scufița-roșie.ro este destinația cu lista completă.

Alege-ECO: De unde pot afla consumatorii fideli cele mai noi vești despre produsele și promoțiile Pronat?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Pe paginile noastre www.pronat.ro, www.scufita-roșie.ro și de pe paginile aferente de Facebook.

Alege-ECO: Ce mesaj aveți pentru cei care încă mai ezită și pun la îndoială beneficiile produselor bio?

Emanuel Popa – Pronat.ro: Să se informeze temeinic înainte de a emite judecată ușuratică.

 

TPL_BACKTOTOP