Cozonacul este unul dintre cele mai gustoase și apreciate preparate tradiționale românești. În varianta clasică rețeta conține multe ouă, lapte, unt și alte preparate de origine animală.

La prima vedere ar fi greu de crezut că poate exista o variantă vegană a cozonacului. Însă creativitatea culinară și dorința de a încadra și acest preparat în rândul delicioaselor deserturi vegane au condus la realizarea unei rețete de cozonac vegan. Gustând cozonacul vegan nu realizezi că este făcut fără acele ingrediente de origine animală.

Ingredientele necesare pentru aluatul cozonacului vegan:

90 ml lapte vegetal încălzit. Laptele vegetal poate fi din orice sortiment.
200 ml lapte de cocos
20 grame unt de cocos
360 grame făină albă
1 drojdie
1 lingură de zahăr brun bio
un praf de sare

Ingredientele necesare pentru umplutura de ciocolată 


120 grame de ciocolată neagră, fără lapte, cu minim 50% cacao
1 lingură praf cacao
4 linguri de zahăr brun bio
După gust nuci de orice fel - migdale, caju, pecan

Ingredientele necesare pentru glazură


2 linguri zahăr brun bio
2 linguri de apă

Mod de preparare:

Se amestecă în prealabil drojdia, zahărul și laptele vegetal puțin încălzit (atenție, laptele vegetal nu trebuie să fie fierbinte). După câteva minute, drojdia trebuie să înceapă să facă spumă. Acest lichid se adaugă în vasul unui mixer sau poate fi frământat cu mâna la fel de bine. 

În timp ce se frământă se adaugă treptat laptele de cocos, făina și praful de sare. Se mai frământă împreună aproximativ 10 - 15 minute. Se va obține un aluat neted care poate fi modelat sub formă de bilă. Bila de aluat se așează într-un castron uns cu puțin ulei, se acoperă cu un șervet din bumbac și se lasă să crească într-un loc cald timp de o oră. Până își dublează dimensiunea.

Ciocolata neagră se topește pe aburi apoi se adaugă o lingură de cacao și 4 linguri de zahăr. Opțional, se adaugă și o mână de nuci mărunțite (migdale, fistic, nuci etc.).

Pentru asamblare se unge o formă de copt cu puțin ulei cu gust neutru (de exemplu de floarea-soarelui). Cea mai potrivită este o tavă de chec de 21 cm lungime, 11 cm lățime și 7 cm înălțime, nu una de cozonac clasic.

Se presară puțină făină pe o suprafață curată, se întinde aluatul cu un sucitor într-un dreptunghi de aproximativ 28 x 38 cm. 

Se pune umplutura de ciocolată peste aluat și se întinde bine pe toată suprafața foii de aluat, până la margini, într-un strat subțire de sos de ciocolată.

Se rulează cozonacul pe lungime până la jumătate, apoi se rulează și din partea cealaltă tot până la jumătate, astfel încât aluatul va arăta ca un papirus, cu cele două suluri față în față. Apoi, se răsucește cozonacul tot pe lungime, sub formă de funie, ca și cum ai stoarce o rufă. Se pune cozonacul astfel răsucit în forma de copt unsă cu ulei.

Apoi, se acoperă totul cu un șervet de bumbac și se mută tava cu tot cu cozonac într-un loc cald din casă, timp de 45 de minute, timp în care aluatul va mai crește.

Se preîncălzește cuptorul la 180° C. Se întinde cu o pensulă de bucătărie 20 g de lapte de cocos pe deasupra aluatului, apoi dă forma la cuptor pentru 30-35 de minute. Cozonacul trebuie să se rumenească deasupra și să treacă testul scobitorii (după trecerea timpului de coacere, înfigi în mijloc o scobitoare: dacă iese curată, cozonacul este gata, iar dacă iese umedă, înseamnă că mai trebuie copt.) Dacă mijlocul nu este copt, dar pe deasupra arată deja rumenit, se poate acoperi cozonacul cu o folie de aluminiu și poate să mai fie copt câteva minute.

Se prepară glazura. Într-o cratiță mică sau un ibric, se pun 2 linguri de zahăr brun și 1-2 linguri de apă la foc mediu spre mare până când tot zahărul s-a dizolvat în apă și a rezultat un sirop destul de subțire. Când cozonacul este gata, se oprește focul, dar nu se scoate forma din cuptor: se întinde glazura de zahăr peste cozonac cu o pensulă și se lasă să se răcească în forma de copt timp de 10 - 15 minute, cu ușa cuptorului deschisă. Apoi se scoate cozonacul și se așază pe un fund sau pe un alt suport de lemn pentru a se răci.

Cozonacul vegan poate fi tăiat și consumat atât cald, cât și rece. Se păstrează bine într-un recipient închis, într-un loc răcoros și uscat timp de 3-4 zile, dar este cel mai gustos în prima zi. Poate fi consumat ca atare sau împreună cu o cană de lapte vegetal. Poftă bună!

Referințe - Doc.ro

 

TPL_BACKTOTOP