Un experiment care ne arată cât de importante sunt plantele native
Un experiment care ne arată cât de importante sunt plantele native. Unele au rădăcini adaptate să reziste secetei, puternic dezvoltate în adâncime și vor de la oameni un singur lucru: să le lase în pace, să nu intervină sub nicio formă.

Comparația cu culturile de grâu nu are ca scop "umilirea agriculturii" industrializate, ci doar reamintește faptul că pentru a putea face agricultură ai nevoie de natură cu tot ce are ea de oferit mai bun: echilibrarea mediului, biodiversitatea florei și faunei, controlul umidității și prevenirea inundațiilor în unele zone, absorbția dioxidului de carbon și purificarea aerului. Toate acestea le fac cel mai bine plantele native în zonele neafectate de intervenția omului.

Din aceste considerente, agricultorii trebuie să învețe să creeze perdele verzi în jurul terenurilor cultivate, unde să lase plantele native să-și facă de cap pentru toate beneficiile pe care le pot aduce. Iar omenirea în general trebuie să înțeleagă că fără zone sălbatice, unde omul nu deranjează natura deloc, suficient de mari și de dese, va veni o vreme când nu va mai putea cultiva nimic.

Și ca să facem mai mult pentru natură, trebuie să înțelegem că nu putem crește consumul, excesul și risipa la infinit. În prezent, aproximativ 40 % din hrana produsă ajunge la gunoi și poluează sub diferite forme. Un lucru nu prea deștept din partea celei mai inteligente ființe de pe pământ, nu-i așa?! Dar lăcomia neținută în frâu propagă prostia!

Un experiment care ne arată cât de importante sunt plantele native 2
"La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul (FUSIONS, 2016).

Cantitatea de deșeuri alimentare generate în țările industrializate este la fel de mare ca şi în țările în curs de dezvoltare, însă distribuția este diferită:

  • în țările în curs de dezvoltare, peste 40% din pierderile alimentare se produc după recoltare și în timpul procesării;
  • în țările industrializate, peste 40% din pierderile alimentare apar la nivelul vânzărilor cu amănuntul, precum și la consumatori."
scrie pe site-ul Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

 

TPL_BACKTOTOP