Corkline este un brand sustenabil, născut din pasiune. Fondatorul afacerii, Dorin Rotaru mărturisește că a reflectat foarte mult înainte de a începe dezvoltarea unui business cu plută și a ajuns la concluzia că este ceea ce își dorește: un material cunoscut și cu istoric bun în alte țări dar foarte nou pe piața din România, cu potențial financiar enorm, dar cel mai important – foarte sănătos, natural, prietenos cu omul și mediul înconjurător.
Ideea, care s-a dovedit a fi genială, a avut nevoie de multă susținere la început. Dorin Rotaru i-a acordat timp, atenție și multe ore de muncă zilnic. Un obiectiv important a fost și cel al informării publice despre beneficiile incredibile ale plutei și despre toate variantele în care aceasta poate fi utilizată mult mai eficient și într-un mod mult mai sănătos decât multe alternative existente pe piață.

În prezent, Dorin Rotaru conduce o echipă de profesionisti, care cunosc materialul foarte bine. Împreună cu echipa sa participă în mod regulat la conferințe și training-uri organizate de cei mai importanți producători de produse din plută din Europa.

Frecventează anual, alături de cei mai importanți distribuitori, cursurile Amorim Academy în Porto, Portugalia, organizate de Amorim Revestimentos, cel mai mare producator de pardoseli și lambriu din plută din lume.

O data la doi ani Corkline este prezent la Conferința Internațională Amorim Isolamentos în Lisabona, Portugalia, cel mai mare producator de Plută Expandată, evenimentul reprezentând cel mai important flux de informații obținute prin schimb de experiență între proiectele și aplicațiile din diferite țări.

Anual, Corkline se prezintă și la cea mai mare Expozitie de soluții de placare pentru pardoseli - Domotex, organizată in Hanover, Germania, unde sunt expuse și prezentate cele mai noi tendințe din domeniu.

Alege-ECO: În anul 2009 ați început afacerea Corkline. De unde a venit ideea de a comercializa produse din plută?

Dorin Rotaru – Corkline.ro: Eram proaspăt absolvent al facultății, angajat de 1 an în domeniul asigurărilor. Nu vedeam în asta o foarte mare perspectivă, astfel încât mă urmărea ideea unei afaceri. Nu voiam orice afacere, voiam să fac ceva care să-mi aducă și satisfacție, voiam să contribui cu ceva la binele general al societății în care trăiesc și al planetei. Nu aș fi putut niciodată să vând ceva cu adevărat dăunător pentru mediu în primul rând, dar și pentru sănătatea oamenilor. În urma lungilor căutări pe internet, m-am oprit la PLUTĂ - materialul cu proprietăți tehnice neasemuite, dar și cel mai sustenabil produs dintre materialele de construcții.

Alege-ECO: Cum a fost începutul, având în vedere că ,,reputația" acestui material în România se limita la nivelul utilității pe post de dop la sticlă de vin? Dar evoluția percepției consumatorilor în următorii ani?

Dorin Rotaru – Corkline.ro: Începutul a fost unul “anevoios”. Ideea cu produsul a fost genială, dar provocarea majoră a fost introducerea lui pe piață. În România, materialul era cunoscut la acea vreme doar pentru dopurile de plută, nu și-ar fi imaginat cineva că din plută ar putea să aibă un parchet în casă, sau o izolație exterioară. Am început promovarea produsului, cu pași mărunți, bugete limitate, scriam articole, postam pe internet, vorbeam cu specialiști din domeniu. Succesul cel mai important a fost atins abia în 2012, când am izbutit să semnăm contracte cu doi mari retaileri din România, Dedeman și Leroy Merlin. În urma acestor colaborări, materialul a început să fie tot mai cunoscut pe piața din România.

parchet din pluta

Alege-ECO: Prin comparație, ce ne puteți povesti despre modul în care este văzut și folosit acest material, de ani de zile, de specialiștii din toată lumea?

Dorin Rotaru – Corkline.ro: PLUTA este o minune de material venit direct din natură. Este un material 100% natural, cel mai sustenabil material, datorită faptului că scoarța este decojită de pe copaci fară vătămarea acestora, după care aceasta se regenerează. Din punct de vedere tehnic, este un extraordinar izolator termic, singurul material natural de pe piață care izolează și termic și fonic foarte bine, preia eficient vibrații, are o durată de viață nelimitată. Cei care au intrat în contact măcar o dată cu materialele din plută, revin la ea mereu.

Alege-ECO: Ce este de fapt pluta și de ce este atât de apreciată ca materie primă pentru amenajări și construcții?

Dorin Rotaru – Corkline.ro: Pluta este scoarța Stejarului de Plută. Aceasta se decojeste de pe copaci prima dată la 25 ani de la plantarea copacului, după care se recoltează o dată la 9 ani. Acești copaci cresc doar în zona Mării Mediterane, Portugalia, Spania, Nordul Africii și foarte puțin în Franța și Italia. Este o resursă naturală limitată, imposibil de replicat.

Pluta este apreciată atât pentru proprietățile sale de mediu (naturală, sustenabilă, reciclabilă), cât și pentru caracteristicile tehnice: excelent izolator termic și fonic, anti-vibrații, material ușor, nu întreține arderea, nu emană compuși dăunători sănătății și multe altele.

bannere2 dekwall2 684 2821

Alege-ECO: Concret, ce se poate produce din plută?

Dorin Rotaru – Corkline.ro:
Cel mai răspândit produs din plută sunt dopurile. Resturile de material rezultate în urma producției dopurilor, precum și scoarța care nu poate fi folosită la producția de dopuri sunt granulate și utilizate la producția de: parchet și pardoseli, panori decorative, izolații termice, fonice și anti-vibrații, precum și multe alte materiale pentru Yoga, Home & Deco și altele.

Alege-ECO: Să trecem din nou în revistă motivele pentru care pluta este considerat a fi un material sustenabil. Care sunt avantajele sale din punct de vedere al sănătății omului și mediului?

pluta corkline


Dorin Rotaru – Corkline.ro:
Este un material sustenabil în principal pentru că la recoltare nu se aduce nici un prejudiciu naturii. Copacii sunt decojiti de scoarță, iar aceasta se regenerează. În plus, sustenabilitatea materialului, este confirmată și de următoarele aspecte:

- pădurile de Stejar de Plută au capacitatea de a reține foarte mult CO2, iar amprenta de Carbon a produsului final este negativă;
- pădurile de stejar de plută reprezintă 1 din cele 36 de hotspoturi de biodiversitate din lume;
- 100.000 de oameni sunt antrenați și depind de această industrie;
- viața medie a copacilor de plută este de 200 ani, cel mai bătrân copac ajungând și până la 650 ani;
- pluta nu întreține arderea, acționând ca barieră antiincendiu în cazul incendiilor de vegetație;
- având rădăcinile foarte adânci, reglează umiditatea din sol în zonele unde cresc;
- protejează împotriva eroziunii solulului;
- scade riscul de deșertificare;

Fiind un material 100% natural, produsele din plută sunt certificate de diverse organisme internaționale pentru lipsa compușilor dăunători și pentru calitatea aerului interior, cum ar fi: TUV, Blue Angel, A+, EPD, Greenguard și altele.

pluta sustenabilitate autentica

Alege-ECO: Care sunt cele mai interesante și importante aspecte despre pădurile de stejar de plută și cum contribuie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cauza principală a modificărilor climatice?

Dorin Rotaru – Corkline.ro: Este estimat că pădurile de stejar de plută rețin anual până la 14 milioane de tone de CO2, o contribuție considerabilă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. La fel de surprinzător este și faptul că stejarul de plută își sporește capacitatea de absorbție a acestor gaze în timpul procesului de regenerare naturală în urma decojirii – un copac decojit absoarbe în medie de 5 ori mai mult CO2. Capacitatea de a reține bioxid de carbon este transmisă și produselor fabricate din plută, care continuă să asigure această funcție de absorbție CO2.

Pădurile de stejar de plută sunt exemplul perfect al echilibrului dintre conservarea dezvoltării ecologice și sustenabile – doar faptul că nu sunt vătămați copacii în timpul decojirii plutei reprezintă un caz unic în termeni de sustenabilitate.

Alege-ECO: Cât de mult simțiți că oamenii înțeleg și apreciază avantajele plutei astăzi? Reușesc acestea să eclipseze produsele similare din materiale de calitate slabă, care poluează dar au prețuri mult mai mici?

Dorin Rotaru – Corkline.ro:
În România cultura de a folosi produse naturale este încă redusă, dar îmbucurător, în creștere. Unii le apreciază, dar nu au bani pentru ele sau fac eforturi de apreciat ca să le acceseze, alții au bani, dar nu le apreciază. Noi am depus eforturi continue să promovăm produsul, să educăm consumatorul din România în a înțelege avantajele unice ale materialului. Numărul oamenilor care cunosc produsele este în continuă creștere, respectiv și interesul pentru acest tip de material este în continuă creștere.

Nu cred că putem să afirmăm că produsele din plută ar eclipsa produsele similare din alte materiale, fiecare material își are locul lui în piață și consumatorul lui. Pluta este un material cu caracteristici și proprietăți unice, se adresează mai mult cunoscătorilor, omului informat, omului care apreciază natura, respectă mediul și sănătatea familiei sale.

baie izolare pluta

Alege-ECO: Cât de mult folosiți în propria dumneavoastră gospodărie amenajările și decorațiunile din plută?

Dorin Rotaru – Corkline.ro:
Eu aș putea să spun că mi-am transformat casa într-un showroom de prezentare. Am produse din plută în toată casa: izolație exterioară, izolație acoperiș, am parchet din plută în toată casa din mai multe colecții, avem și ceva pereți placați cu plută decorativă.

Alege-ECO: Ne puteți da trei exemple de produse din magazinul Corkline pe care familia dumneavoastră le utilizează și le adoră?

Dorin Rotaru – Corkline.ro:
Parchet din plută, izolații din plută, panourile decorative.

Alege-ECO: Unde pot găsi cei interesați o prezentare online vastă a tuturor produselor din portofoliul Corkline? Dar fizic, unde pot vedea expuse produsele?

Dorin Rotaru – Corkline.ro:
Avem un site de prezentare, www.corkline.ro , foarte bine documentat, unde avem și posibilitatea de comenzi on-line. Fizic, avem două showroom-uri de prezentare, unul în București și unul în Cluj-Napoca. Ne găsiți la următoarele adrese:

- Bd. Ghencea, Nr. 126-132 (incinta Home&Design Mall), Stand 30, Sector 6, București
- Str. Aurel Gurghianu, Nr. 29, Cluj-Napoca.

 

TPL_BACKTOTOP