Industria laptelui este unul dintre marii poluatori cu plastic nereciclabil și nereciclat
Pe de o parte, recipientele albe/opace din plastic, folosite de obicei pentru comercializarea lactatelor, conțin aditivi (pentru culoare) care fac ca plasticul să nu mai poată fi reciclat. Iar de pe altă parte, conținutul trebuie complet îndepărtat (prin spălare) pentru ca respectivele recipiente din plastic reciclabile să poată fi reciclate, fără a afecta utilajele. Acesta este unul dintre motivele pentru care recipientele din plastic de la lactate nu sunt introduse în sistemele de colectare cu garanție (Sistemul Garanție-Returnare ce ar putea demara și în România din luna octombrie 2022).

În privința sticlei, situația stă mult mai bine decât cea a plasticului privind reciclarea acesteia și risipa, cum ar fi:

1. Sticla poate fi spălată la temperaturi înalte, în instalații speciale, și refolosită;
2. Sticla păstrează cel mai bine proprietățile conținutului, cu zero transfer de substanțe nedorite din ambalaj în conținut;
3. Este mult mai ușor de reciclat și se poate recicla la nesfârșit.

Iată în imaginea de mai sus un exemplu de ambalaj prietenos cu mediul, de la raionul de lactate dintr-un supermarket

✅ Capac metalic, un material ce se poate recicla la nesfârșit;
✅ Recipient din sticlă, fără etichete din plastic și adezivi. Ușor de curățat și de refolosit (dacă există logistica necesară) și ușor de reciclat, din nou și din nou, la nesfârșit.
✅ Etichetă simplă, fără adezivi, ușor de separat de recipient și de pus la maculatură pentru a fi reciclată. Hârtia si cartonul pot fi reciclate până la 7-8 ori după care, atunci când nu mai este reciclabilă, se poate transforma în compost prin procese 100% naturale.

În partea stângă a imaginii se pot observa recipiente din sticlă, dar cu etichetă din plastic, ceea ce însemnă că la fiecare borcan vândut se generează un deșeu din plastic care va polua pe termen lung (mii de ani) cu microplastic sau cu substanțe cancerigene (dioxine) dacă este ars. În partea dreaptă a imaginii este un exemplu de poluare cu plastic, conform explicațiilor de mai sus.

Mai multe informații despre reciclarea ambalajelor puteți obține citind următoarele articole:
  1. De ce reciclarea plasticului este atât de grea și de ce nu rezolvă problema poluării cu microplastic?
  2. Sticla se poate recicla la nesfârșit, dar când și cum?
  3. Reciclarea hârtiei, descrisă pas cu pas.

 

TPL_BACKTOTOP