Mihaela Golban a fondat Ecolion la începutul anului 2020, o perioadă foarte dificilă pentru întreaga omenire. Cu toate acestea, determinarea și încrederea în principiile unui stil de viață sănătos și prietenos cu natura, au dus la dezvoltarea constantă a afacerii și astfel, în ultimii doi ani, la formarea unei comunități care apreciază produsele sustenabile și alternativele sănătoase.

Toate produsele Ecolion sunt achiziționate de la furnizori care dețin certificate autorizate la nivel mondial dar și conform normelor europene, inclusiv de la furnizori din afara UE. Sunt sustenabile, biodegradabile și în plus extrem de funcționale și deosebite din punct de vedere al design-ului.

Astfel, Mihaela Golban îmbină într-un mod inedit simțul estetic și pasiunea pentru frumos cu simțul practic și convingerile ecologice.

Mai multe detalii despre visul său devenit realitate – Ecolion.ro ne povestește în interviul de mai jos:

Alege-ECO:  Ați fondat compania Ecolion în anul 2020 și dincolo de afacerea în sine, ați creat o comunitate ce preferă utilizarea alternativelor ecologice și sustenabile. Ce v-a determinat să faceți acest lucru și cum a fost începutul?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Pentru început aș putea spune că magazinul Ecolion.ro a fost un vis copilăresc devenit realitate. De mică mi-am dorit să aduc un aport benefic societății iar magazinul prin intermediul produselor comercializate m-a ajutat să realizez acest lucru. Odată cu dezvoltarea magazinului am fost fericită să văd că tot mai multe persoane adoptă acest stil de viață și sunt în căutare de produse sustenabile, alternative mai sănătoase cu influență minimă asupra mediului în orice etapă a vieții lor.

zero waste ecolion

Alege-ECO:  Cât de aproape este stilul dvs de viață de specificul afacerii și cum s-au influențat reciproc?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Deseori mă gândeam cum aș putea să fac să reduc risipa prin activitățile zilnice personale dar și ale familiei mele. Am căutat soluții pentru a reduce utilizarea Plasticului în activitățile zilnice și același lucru îl promovez prin Ecolion punând la dispoziție alternative ecologice. De fiecare dată când aduceam un produs nou în magazin, mă gândeam în primul rand care ar fi utilitatea acestuia pentru mine ca și consumator. De exemplu recipientele din sticlă borosilicata cu capac din bambus, am ținut neapărat să le găsesc în forma pătrată, pentru că în felul acesta ele ocupă în mod cel mai eficient spațiul din dulapuri sau sertare. Capacele acestora au un inel din silicon care ajută la etanșare, astfel produsele se păstrează mult mai bine. Mă încântă aspectul de bucătărie organizată, îmi plăcea să le văd depozitate atât de eficient pe rafturi și de același sentiment mi-aș fi dorit să se bucure și cumpărătorii noștri.

recipiente ecolion

Alege-ECO:  Ecolion se axează pe produse 100% biodegradabile, promovând un mod de viață Zero Waste. Pentru cei mai puțini familiarizați cu acest termen, puteți explica simplu ce înseamnă acest lucru și de ce este atât de important?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Desigur, în zilele noastre, sau cum prefer eu să spun Era Plasticului, piața este suprasaturată de tot felul de produse, dar la fel de suprasaturate sunt și cantitățile de gunoi generate în special plastic. Procentajul de reciclare este încă foarte mic în România de aceea este foarte important să contribuim la acest proces alegând pe cât se poate de posibil produse care se degradează sau se descompun după ce sunt aruncate la gunoi.

De exemplu, avem în magazin căni pentru cafea confecționate din PLA (Acidul Polilactic). Acesta este un poliester termoplastic. Realizat din resurse regenerabile în cazul nostru din amidon de porumb, (alte resurse ar putea fi: rădăcinile de tapioca sau trestia de zahăr), este un material foarte ușor de utilizat. Unul dintre cele mai atractive lucruri la această alternativă de plastic este că se degradează natural atunci când este expus mediului corespunzător, în circa 6-24 luni, ceea ce este extraordinar.

Ce înseamnă produse sustenabile? Toate produsele noastre sunt sustenabile, chiar dacă acestea la un moment dat ajung la gunoi, acestea se vor degrada și descompune în timp scurt iar natura nu va avea de suferit. De asemenea, acestea nu dăunează mediului prin metoda prin care sunt confecționate sau datorită resurselor utilizate ca și materie primă.

Alege-ECO:  Concret, ce pot găsi oamenii pe site-ul Ecolion.ro?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Pe site pot găsi produse din materiale prietenoase cu mediul care ar înlocui produsele din plastic și care aduc un plus valoare la tabieturile zilnice personale. Aș putea începe de la zona de petreceri în care propunem paiele pentru cocktail-uri din sticlă, bambus sau iarbă, platourile din ardezie naturală neagră, sacii pentru pâine sau fructe sau chiar tacâmurile din lemn. Toate recipientele din magazinul nostru online sunt confecționate fie din bambus, fie din sticlă borosilicată, plută sau ceramică. Aceste produse nu numai că sunt mai utile dar datorită materialelor din care sunt confecționate sunt mai sănătoase pentru noi astfel promovând un mod de viață mai sănătos, dar și sustenabil în același timp.

produse ecolion zero waste

Alege-ECO:  Cum selectați produsele pe care le promovați și le comercializați? Este greu în prezent să găsești furnizori de produse care să respecte standardele ecologice Ecolion?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Toate produsele pe care le achiziționăm de la furnizorii noștri dețin certificate autorizate la nivel mondial dar și conform normelor europene, inclusiv de la furnizori din afara UE. De exemplu primii furnizori cu care am început colaborarea internațională au fost niște fermieri din Vietnam de la care am achiziționat bolurile din nucă de cocos și paiele de iarbă. În special paiele de iarbă erau produse noi pentru piața românească iar în procesul de devamare pe lângă certificatele care să ateste standardele ecologice a trebuit să prezint și procedura de producție de la plantare, la cules și la prelucrare. Această procedură o puteți regăsi pe scurt prezentată pe site-ul nostru www.ecolion.ro la secțiunea Despre Noi.

Cred că nu este atât de greu să găsești furnizori care să respecte standardele ecologice, e mai greu să găsești produse autentice, interesante consumatorului datorită mediului concurențial și a pieței super dezvoltate, dar pentru Ecolion acesta nu este un impediment.

Alege-ECO:  Dumneavoastră personal folosiți produsele Ecolion? Ne puteți prezenta trei produse preferate care pot fi găsite pe site?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Unele produse le folosesc chiar zilnic și același lucru pot spune și despre familia și prietenii mei.

După cum am menționat mai devreme, ador recipientele din sticlă borosilicata în formă pătrată. Una dintre premisele după care mă conduc în viață este ocuparea spațiului într-un mod cât mai eficient.

Un alt produs de care sunt încântată sunt paiele de bambus reutilizabile. În special nepoțeii mei sunt foarte încântați de ele, nici o petrecere nu a trecut fară cocktail-uri cu aceste paie. Ei le mai folosesc și ca bețe de tobe cu care se distrează maxim.

magazinul zero waste romania ecolion

Și deși ar fi greu să aleg un al treilea produs preferabil cred că aș opta pentru platourile din ardezie naturală neagră. Când le utilizez îmi dau impresia că sunt la restaurant iar starea aceasta încerc să le-o transmit și prietenilor mei care vin în vizită.

Alege-ECO:  Care au fost cele mai mari provocări de la înființarea afacerii?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Cea mai mare provocare cred că a fost deschiderea magazinului odată cu începutul pandemiei Covid, adică în martie 2020. Desi știam că nu este ceva imposibil, totuși a fost greu să menținem obiectivele care vizează sustenabilitatea și un mod de viață zero waste într-o perioadă confuză a societății, poate de neștire sau de nesiguranță. Totuși am rezistat și am mers înainte și mă bucur să știu că produsele noastre au fost utile celor care au avut încredere în brandul nostru.

Alege-ECO:  Ecolion s-a alăturat echipei internaționale Earth Breeze. Ne puteți povesti ce înseamnă acest lucru?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Inițial am fost încântată de ideea de detergent la plic. Mi s-a părut o idee inovatoare, inclusiv modul de păstrare care este super compact dar și faptul că nu mai folosești recipiente din plastic este extraordinar. După o scurtă analiză a brandului și discuții cu reprezentanții EARTH BREEZE am devenit parteneri, astfel Ecolion a ajuns să fie unicul distribuitor al firmei din UK Earth Breeze în România. O altă inițiativă pe care Ecolion o susține prin colaborarea cu ei este proiectul ¨Buy 1 give 10¨ prin care la fiecare pachet de detergent achiziționat se donează 10 foi de detergent unor ONG-uri creând prin caritate oportunități pentru un mediu de viață mai curat în zone defavorizate și familii nevoiașe.

Alege-ECO:  Există și o implicare a echipei Ecolion pe partea de educație, sub ce formă?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Motto-ul nostru "Live Green, Save Green" conturează viziunea noastră eco-friendly în totalitate. Fiecare din noi lasă o urmă pe parcursul vieții, deci fie ca a noastră să fie cât mai puțin poluantă pentru noi dar și pentru generațiile următoare. Încercăm să împărtășim această viziune cu toți clienții noștri. De exemplu aș putea să menționez unul dintre proiectele recente și anume colecția de haine cu mesaje sugestive menite să inspire spre acțiuni și un comportament sustenabil.

earth breeze ecolion

Alege-ECO Ce obiective v-ați propus în continuare pentru Ecolion?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  Obiectivele ce țin de utilizarea produselor eco-friendly și de a duce un mod de viață ZeroWaste le vom promova în continuare. Pentru viitorul apropiat însă avem în lucru un proiect ce ține de haine sustenabile. Îmi doresc enorm să aducem în magazin colecții de haine sustenabile din materiale reciclate dar și durabile. Îmi doresc să îmbin eleganța cu produsele pe care le avem deja în magazin. Să fii autentic înseamnă să promovezi niște valori deosebite, care te fac fericit și în același timp ai grijă și de mediul în care trăiești. Planificăm lansarea acestui proiect în toamna anului 2022 și sperăm ca în acest fel vom crește comunitatea noastră de oameni care promovează un stil de viață sustenabil. 

go green ecolion

Alege-ECO:  Cum pot fi cei interesați la curent cu cele mai noi inițiative și promoții Ecolion?

Mihaela Golban – Ecolion.ro:  De regulă noutățile le postăm pe rețelele de socializare și mai exact pe contul de Instagram @ecolion.ro și pagina oficială Ecolion Faceboook. Iar în continuare ne vom axa pe o strategie de marketing mai implicată inclusiv prin newsletter.

 

TPL_BACKTOTOP